Greičio viršijimo baudos: Kokios jos yra ir kaip jų išvengti?

Paskelbė Auto kvapai


Greičio viršijimas yra vienas dažniausiai pasitaikančių kelių eismo taisyklių pažeidimų Lietuvoje. Nors daugelis vairuotojų mano, kad nedidelis greičio viršijimas nėra didelė problema, realybė yra kitokia. Kiekvienas greičio viršijimas gali ne tik padidinti avarijos riziką, bet ir lemti nemažas baudas, o kartais net vairuotojo pažymėjimo praradimą.

Kokios yra greičio viršijimo baudos Lietuvoje?

Lietuvoje galiojančios baudos už greičio viršijimą yra griežtai reglamentuotos ir priklauso nuo to, kiek viršijama leistina greičio riba. Štai pagrindiniai baudų dydžiai:

Greičio viršijimas iki 10 km/h: Dažnai tai laikoma nedideliu pažeidimu, tačiau vis tiek gali būti taikomos baudos nuo 12 iki 30 eurų. Taip pat gali būti skirtas įspėjimas.

Greičio viršijimas nuo 11 iki 20 km/h: Už šį pažeidimą baudos siekia nuo 30 iki 90 eurų.

Greičio viršijimas nuo 21 iki 30 km/h: Už šį pažeidimą baudos svyruoja nuo 120 iki 170 eurų.

Greičio viršijimas nuo 31 iki 40 km/h: Tokiu atveju baudų dydis padidėja iki 170-230 eurų.

Greičio viršijimas virš 40 km/h: Tai jau laikoma rimtu pažeidimu. Baudos svyruoja nuo 230 iki 340 eurų, o vairuotojui gali būti atimtas vairuotojo pažymėjimas nuo 1 iki 6 mėnesių.

Greičio viršijimas virš 50 km/h: Už tokį pažeidimą gresia nuo 400 iki 550 eurų bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas nuo 6 iki 12 mėnesių.

Kaip išvengti greičio viršijimo baudų?

Nors baudos už greičio viršijimą gali būti griežtos, jų galima išvengti laikantis kelių paprastų taisyklių:

Stebėkite kelio ženklus: Atkreipkite dėmesį į kelio ženklus, nurodančius leistiną greitį. Tai padės išvengti netyčinio greičio viršijimo.

Naudokite greičio kontrolės sistemas: Dauguma šiuolaikinių automobilių turi kruizo kontrolę, kuri leidžia išlaikyti pastovų greitį. Tai ypač naudinga ilguose keliuose.

Atsakingai vertinkite kelio sąlygas: Esant prastoms oro sąlygoms ar intensyviam eismui, sumažinkite greitį net ir tada, kai jis atitinka leistiną normą.

Būkite budrūs: Vairuodami visada būkite atidūs ir susikoncentravę į kelią. Nepastebėjus greičio ribojimo ženklų, galite netyčia viršyti leistiną greitį.

Periodiškai atnaujinkite žinias apie kelių eismo taisykles: Kelių eismo taisyklės gali keistis, todėl svarbu reguliariai atnaujinti savo žinias.

Apibendrinimas

Greičio viršijimo baudos Lietuvoje yra griežtai reglamentuotos ir skirtos užtikrinti eismo saugumą. Norint išvengti baudų ir apsaugoti save bei kitus eismo dalyvius, svarbu laikytis leistino greičio ribų ir vairuoti atsakingai. Laikydamiesi šių paprastų patarimų, galite išvengti ne tik finansinių nuostolių, bet ir rimtesnių pasekmių, tokių kaip vairuotojo pažymėjimo praradimas.

Bendrinti šį įrašą



← Senesnis įrašas Naujesnis įrašas →